När en installation ska utföras, oavsett om det handlar om VVS, bergvärme eller något annat, gör du bäst i att anlita en installatör. Vissa saker går att göra själv, men i många fall krävs det att man är utbildad och certifierad för att få utföra arbetet. Det krävs specialkompetens för att jobbet ska bli rätt gjort. Ska du till exempel borra efter bergvärme behöver du anlita en certifierad borrare för att vara säker på att hålet till bergvärmepumpen borras rätt och på ett säkert sätt. Men hur ska man tänka när man söker installatör? Här kommer några tips som kan vara bra att ha i åtanke.

Jämför priser och ställ frågor
Det första man bör göra är att jämföra priser inom det område där man söker en installatör. Ta in flera offerter och fråga samtidigt varför respektive företag är rätt för dig som kund. Förklara utförligt vad du vill ha hjälp med, och kontrollera att installatören har de utbildningar och certifieringar som krävs för arbetet. Det kan i många fall vara bra att välja en installatör som totalentreprenör, så att man endast har en som är ansvarig för hela installationen. På så sätt kan man undvika problem som till exempel att borrare och installatör skyller på varandra om någonting blir fel i en bergvärmeanläggning. Det är förstås viktigt att företaget har F-skattesedel, och genom kontakt med Kronofogden kan man få reda om det finns några skulder. Med skulder finns risken att företaget går i konkurs innan arbetet är slutfört.

Be om referenser
Att jämföra priser är en del, men man bör inte låta priset styra allt. Ofta kan det handla om ganska stora summor, och även om ett billigare pris kan vara lockande behöver man ändå försäkra sig om att företaget är seriöst och kan hålla vad de lovar. Be om referenser, och fråga tidigare kunder om reslutatet blev bra, om man höll sig inom tidsramen, om det tillkom några extra kostnader och om det har uppstått några problem i efterhand. Dyrt betyder inte per automatik bra, liksom billigt inte alltid är dåligt. Det är kombinationen av ett rimligt pris och ett bra rykte som bör vara det man väljer efter. Ett seriöst företag har inget att dölja, och som en extra säkerhet kan man också söka efter företagets namn på nätet. Har de gjort dåliga jobb finns det en stor chans att andra delar med sig av sina erfarenheter för att varna.

Skriv avtal
Oavsett om man anlitar en värmepumpsinstallatör, en bergvärmefirma eller något annat gäller det som vanligt att man är noga med att skriva ett avtal innan något arbete påbörjas. I avtalet ska alla viktiga punkter ingå, som till exempel uppgifter om pris, tidsåtgång och vad som sker ifall något exempelvis tar längre tid än beräknat. Kom ihåg att begära ut och spara alla kvitton. Med alla papper i handen har du mycket lättare att få rätt om du skulle bli missnöjd med arbetet eller om företaget inte har utfört det som står i avtalet på rätt sätt.